Модни интериорни дизайнерски стилове през 2020 г.

Назар Декор - MAKE IT HAPPEN

Ако сте започнали ремонт е много важно да сте в крак с модните тенденции в дизайна на жилищните помещения.

Научете за модерните интериорни стилове на 2020 г. Ще ви покажем основните тенденции с реални снимки, нови артикули и най-добрите идеи. Лесно се губите в избора на стил за вашия дом, когато има твърде много оферти. Има повече от сто направления за интериорна декорация на апартаменти и къщи и предвид възможността за смесване на посоките, броят им расте зловещо. Нека се опитаме да разберем на какви тенденции в дизайна трябва да се обърне внимание през 2020 г.

Минимализъм

Минимализмът е може би едно от най-модерните и модерни решения за интериорен дизайн както на апартамент, така и на частна къща. Той е популярен за хората, които не обвързват живота си с нещата. Това определя основните му характеристики:

– краткост на декорацията;
– минимално количество мебели;
– липса на декор и аксесоари;
– строги линии и направления.

Стилът на минимализма предполага преобладаване на светли цветове и изобилие от светлина. Тъй като основната идея на стила е минималното количество от всичко, това означава, че всеки предмет в стаята трябва да носи някакво функционално значение. Това е чудесен вариант за апартаменти с малка площ. За да „разреждате“ светлия основен цвят, можете да използвате ярки нюанси в някои неща. Например книги на рафтове, възглавници, тъмен осман или диван. Между другото, цветята в стила на минимализма са високо ценени. Първо, те ще добавят цветове, и второ, те са изключително функционални – произвеждат кислород.

Еко стил

Екологичните проблеми днес са на първо място. Все повече хора обсъждат глобалното затопляне и търсят начини за съзнателно потребление. Много държави одобриха отхвърлянето на торбички и прибори за еднократна употреба на държавно ниво. И пластмасовите изделия днес се заместват активно от по-екологични колеги. Тенденциите в интериорния дизайн не могат да не отразят глобалните промени в обществото. И не е изненадващо, че сега дизайнерите се опитват да добавят колкото е възможно повече мебели и декор, изработени от естествени материали. В същото време еко стилът насърчава и отхвърлянето на животински продукти. Не се използват естествена кожа или кожа – естествени и рециклирани материали, които ще изразят цялата любов и грижа за нашата планета. Сред материалите, които са най-подходящи за този стил: глина, лен, памук, бамбук, дърво, камък и др. Всички те дори не се нуждаят от допълнително оцветяване – естествените цветове и текстури помагат да се създаде атмосфера на топлина и уют. Можете да допълвате този интериор със стайни растения.

Скандинавски стил

Изминалото десетилетие бе белязано от появата на феномена на изучаването на щастието. Първо там беше датският „Hygge”, а след това шведският „Lagom”. Книгите предоставиха доказателства, че въпреки че живеят в сурови и студени райони, скандинавските жители са в състояние да създадат атмосфера на топлина и комфорт в дома си, черпейки оттам енергия и щастие. В същото време самият скандинавски стил стана популярен малко преди това. Той комбинира минимализъм и еко – стил. Основната особеност на тази посока е използването на светли нюанси в декорацията на стаята. Осветителните елементи, текстилът и стайните растения могат да се предлагат като елементи на декора. Всичко това придава на интериора домашен уют.

Стилът има свои собствени характеристики:
– максимална екологичност – продукти от лозя, дървени палети, плетени килими, камини;
– мека мебел, в която се оценява комфортът;
– пространство и организация на пространството.

Предпочитат се светлите цветове – най-често това е бялото. Всички естествени нюанси са подходящи за създаване на акценти – зелено, дърво, кафяво, синьо и черно.

Неокласика

Потомък на класическия стил в интериорния дизайн може да се счита за неокласически. Този стил е по-скоро дори смесица от класически и модерен, което го прави малко по-„адаптиран“ към съвременните условия.

Неокласиката предполага:
– наличието на класически елементи в модерен дизайн;
– декорация с естествен или изкуствен камък, гранит;
– дърво покритие;
– модерни мека мебел;
– липса на мебелна „стена” в хола.

В неокласиката се използват главно монофонични материали: тапети или боя върху светли стени без печат. Понякога една стена е покрита с тапети с голям модел или фототапет. В светла стая използването на акценти е характерно – ярък диван, привличащи вниманието.

Лофт стил

Една реликва от времената на урбанизация в Америка, когато складове и незавършени помещения бяха предоставени на жилищни помещения. Жителите не бяха особено изкушени да правят каквито и да било ремонти по тези места. И колкото и да е странно, подобен образ на „дома“ се вкорени и прерасна в цял стил, освен това се превърна в една от основните тенденции на 2020 г. От създаването си стилът на таванското помещение е претърпял някои промени и корекции, но основните му характеристики са останали недокоснати:

– използването на естествени елементи;
– строителните елементи и комуникационните детайли (тръби, проводници, стълби) се оставят отворени или, напротив, създават се изкуствено;
– преобладаване на тухлена зидария, необработени бетонни стени;
– изкуствената светлина се създава с помощта на прожектори, лампи без таван, необичайни подови лампи.
– без допълнителни стени и декоративни прегради;
– смел дизайн на мебели;
– повече прозорци и високи тавани.

В стила на лофта безусловно преобладават цветовете на естествените тонове и строителните елементи: кафяв, червен, сиво, черно, бяло.

Японски стил

Япония е страна, която е известна със своята житейска философия. Това се проявява и в дизайна на къща или апартамент. Японците почитат дома си и влагат душата си в дизайна на пространствата. Японският стил на интериор не може да бъде объркан с другите. Всички сигурно са чували за любовта на японците към реда и режима на деня. Така че такава педантичност се наблюдава и в интериора – дизайнът на стая в този стил предполага, че всички предмети ще имат своето място и своята функция. Японските интериори ще бъдат популярни през 2020 г. най-вече заради основната си концепция – а именно единството на човека и природата. Има и нотки на еко стил и минимализъм (японците не обичат да обзавеждат стаи с допълнителни мебели). Други забележителни характеристики на стила са:

– използването на топли цветове в интериора;
– предимство имат естествените материали- това са изначално японски бамбук, ратан и т.н.
– контраст главно между топли нюанси (бежово-кафяв);
– зониране на стаята със сгъваем параван;
– вградени мебели.

Трябва да се отбележи, че модата не е съвсем чист японски стил. Напоследък посоката на „джапанди” навлезе в тенденциите, което успя да съчетае японски и скандинавски мотиви. Швейцарският архитект Клер Доуди вярва, че през 2020 г. джапанди бързо ще набира популярност.

Максимализъм

Да, да, това не е грешка. Заедно с неотстъпващия минимализъм пълната му противоположност навлиза в арената. Стилът на максимализма се появи сравнително наскоро като отговор на хора, уморени от твърде празни и неутрални пространства. Ярките смели нюанси, различни текстури и материали са хармонично комбинирани. Освен това ключовата дума е точно хармонична. Максимализмът не се състои в пълнене на цветни предмети в една стая. Именно тук се проявяват усещане за стил и способността за създаване на сложен и разнообразен интериор. Максимализъм – е талантът за комбиниране на привидно несъвместими неща. Тук можете да използвате всички бунтове на цветовете. Жълти, червени, зелени и лилави тонове в една стая. Максимализмът умело жонглира с пъстри цветове.

Други характеристики на стила включват:

– събирате фигурки, книги, вази или бутилки вино? Чувствайте се свободни да поставите колекцията си на открити рафтове;
– трябва да се обърне специално внимание на тавана – той обикновено остава неутрален, но сега ще го оставим ли да е само бял или бежов? Поставете тапети на таваните или нанесете оригинална рисунка – това ще оживи интериора и ще го направи необикновен;
– ако има предмети, които, когато ги гледате, ви карат да се усмихвате, те със сигурност трябва да бъдат поставени пред очите – сувенири от пътуването, ярък плакат, семейни снимки и т.н.

Други подходящи стилове през 2020г.

Разбира се, гореизброените интериорни стилове на къща или апартамент далеч не са единствените. През 2020 г. дизайнерите обмислят още няколко направления за проектиране на жилищно пространство. Някои от тях станаха популярни сравнително наскоро и ще продължат да набират скорост през новото десетилетие. А някои от тях са вечна класика, която е малко вероятно някога да излезе от стил.

High tech

Tова е най-модерният и технологичен стил за интериор на апартаменти. Високите технологии са перфектен минимализъм. Той се появи поради развитието на технологиите. Поради постоянния технологичен прогрес, тази област в интериорния дизайн редовно се подобрява. Днес основните характеристики на високотехнологичния стил са:

– монохромно покритие – няма смисъл да украсявате стените с тапети или рисунки. Високите технологии предпочитат монофонично покритие в бели, черни, сиви тонове.
– метал – колкото повече метални предмети (лампи, рафтове и т.н.) – толкова по-добре.
– технологии – този аспект идва вече от самото име (високи технологии). Вашият дом трябва да бъде възможно най-практичен. Сензори за регулиране на температурата, интелигентно осветление, големи хладилници, контролирани системи (шкафове или рафтове, които могат да бъдат отворени с помощта на дистанционното управление). Поради тази причина хай-тек е по-подходящ за кухнята – там е максималният брой домакински уреди (големи и малки).
– огледални повърхности – не само украсяват интериора, но също така ви позволяват визуално да увеличите площта на стаята.
– светление – стаята трябва да бъде възможно най-светла във всяка от нейните секции.

Прованс

Сладкия френски шик остава тенденция през 2020 г. Този дизайн не е парижки апартамент, а по-скоро уютна къща в малко селце в южната част на страната. Този тип интериор донякъде напомня на страната (която днес е по-малко популярна), но има и няколко отличителни характеристики:

– флорални мотиви – присъстват като довършителни работи и декорация. Красивите флорални шарки могат да украсяват тапети, текстил или да играят в полилеи от ковано желязо.
 – пастелни нюанси -бледо розово, лавандулово, синьо и мента – основата на апартаментите в стил Прованс.
 – износване – състарените мебели са важен елемент от стила на Прованс. Тази техника придава на дизайна специален шик. По този начин е възможно да се създаде ефектът на небрежност и в същото време стойността на обекта.
– естествени материали – дърво, лен, памук – (забравете за пластмасовите елементи на декора в стаята).
– изобилието от текстил -той може да украси не само легло или диван. Красивите завеси, кърпи, тюл, покривки, килими и много други ще придадат на стаята уют и топлина.

Африкански стил

През 2020 г. дизайнерите все още са склонни да експериментират и да се отдалечат от обичайните стилове в посока на изключителни решения. Африканските мотиви в интериора на къща или апартамент са смели и необичайни. Сред основните характеристики на африканския стил са:

– ярки топли нюанси – оранжево, червено, жълто.
– принтове, имитиращи кожите на животни (зебри, жирафи, гепарди).

Като елементи на декора можете да използвате африкански маски или фигурки.

Модерен

Някога именно този стил в интериорния дизайн замести класическия. По онова време той се смяташе за доста смел и креативен. Днес модерното е по-близко до класическото, отколкото до настоящето. Вярно е, че този стил има свои собствени характеристики:

– несъвместими, модерни предложения за комбиниране на материали, текстури и форми, комбинация от които е трудно да си представим. В този случай (предмет на компетентен дизайн) резултатът е просто зашеметяващ.
– наличие на шарки по стените или дърворезби върху мебелите.
– използването на естествени материали – бронз, стъкло, естествена кожа, паркет или камък – модерния стил  е смел лукс, който трябва да се усети във всеки детайл.
– топли цветове.
– допълнителна осветеност. Позволява ви да създавате акценти в някои области.

Италиански стил

Този стил е много близък до средиземноморския. Това се обяснява с близостта на Италия до морето и специалната любов на местните за лесен и забавен живот. Такива интериори обикновено се отличават с пастелни светли нюанси в декорацията и в същото време изобилие от оригинални италиански аксесоари, които допълват дизайна на стаята. Сред характеристиките на италианския стил могат да бъдат идентифицирани:

– антични мебели и аксесоари.

Мебелните предмети са украсени с красива дърворезба и декоративни вложки.
Изобилието от светлина, създава топла и уютна атмосфера. Сред методите за декорация – мозайка, мазилка, боядисване на стени и др.

Арабски стил

Арабските приказки ни очароваха от детството. И днес мотивите им са проникнали в интериорния дизайн. Изискаността и специалната култура ви позволяват да получите елегантен дизайн с шарки и орнаменти, характерни за мюсюлманските страни. Сред специалните елементи в арабския стил са:

– масивни килими с характерен ориенталски орнамент.
– естествени материали в декорацията.
– като декор – мозайка, високи колони.
– красив текстил на прозорците може да бъде ламбрекени или дебели тежки завеси.

Още публикации: