Стил барок в интериора

Назар Декор - MAKE IT HAPPEN

Стила барок се ражда в Италия през 17 век в жилищата на богатите и се характеризира с много лукс, елегантност и сложност. Използван е широко в екстериора и църковната декорация. таваните са украсени с херувимчета, а богато украсени с растителни елементи пана висят по стените.

Бароковият стил също се отличава с ярки, контрастни цветове, за разлика от стил Рококо, който се характеризира със златни нюанси и пастелни тонове. Симетрия, прецизност, сложни архитектурни детайли, заедно с религиозни стенописи и изображения също са характерни за Барока, докато Рококо е изпълнен със замечтани изображения на фонтани, гирлянди и черупки. Мебелите в бароков стил са характерни с растителни мотиви под формата на дърворезби, позлатените рамки също са популярни. Мозайките/модели, създадени с помощта на фурнир/ в различни нюанси – също може да се видят в бароков интериор. Инициалите и монограмите, както и гребените са често срещани през бароковия период.
Въпреки, че бароковия стил не съществува във вътрешното обзавеждане в първоначалния си вид, то със сигурност вдъхновява големи проекти, които съчетават бароков с модерни, традиционни, бохем и опърпани шик стилове.

Растителните мотиви, които са толкова често срещани в бароковия интериор отдавна се използват в модерния интериор. Помислете колко по-малки елементи като огледала, конзолни маси, нощни шкафчета и масички за кафе се добавят към съществуващия декор, за да придадат малко барокова щедрост в собствения ни дом.
Интериора в бароков стил става все по- популярен. Можете да дадете малко от дворцовия блясък с помощта на:

Луксозно спално бельо (брокат, коприна, кадифе) и богати довършителни елементи като гоблени, мазилка по стените и тавана. Бароковия интериор търси пищност и демонстративно величие. Живописна украса на тавана и стените. Скулптури и грациозни статуи, изобразяващи често деца, музиканти и красиви жени могат да украсят интериора. Те може да се поръчат или да се намерят на пазара. Мебелите са украсени с изящни дърворезби, покрити със злато или бронз, скъпоценни фасети дърво, украсени с мозайка и ценен метал.
Барок мебелите трябва задължително да имат скъп вид. Те се характеризират със скъпо изглеждаща тапицерия, лакиране и позлата, извити крака, изискана дърворезба. Масите и плотовете в този стил често са украсени с мозайки.

Цветът на мебелите често е същият като цвета на стените, но може да бъде контрастен. Например, мебели, тапицирани с плат бордо изглеждат добре на светлобежови стени и позлатени елементи. Трябва да се отбележи , че бароков стил е подходящ за просторни дизайнерски стаи, масивните мебели визуално ще смалят малка тясна стая. За да се направи интериора на стаята разпознаваем, можете да използвате материали като кристал, естествен камък, скъпоценно дърво, мрамор и позлата. Кухня в бароков стил е със заоблена форма на фасадите, с богата дърворезба и позлата. Контурите на мебелите трябва да са гладки,а гърбове на столовете- заоблени. Важен момент: всички съвременни уреди трябва да са „маскирани“ колкото е възможно по- добре във вашата кухня в бароков стил.

Бароковата спалня разполага с изобилие от резбовани мебели. Таванът в спалнята обикновено е богато украсен с циментова замазка. Прозорците в стаята трябва да бъдат аранжирани с тежки завеси. Цветовата палитра надделява с всички нюанси на злато, бежово, бордо, червено и кафяво.
Банята в бароков стил е малко по- претенциозна от другите стаи в къщата: изящни позлатени кранове, мраморни мивки, мозайка на тавана и стенна живопис. Голям огледало в скъпа рамка ще изглежда бляскаво в банята.

В процеса на пространствен дизайн в бароков стил не трябва да пропускате никоя подробност. Съсредоточете се върху декора на тавана, стените, пода и покривните материали.

Таванът на барока често изглежда като стенопис (живопис), рамкиран от корнизи. Белият таван е позволен, но отново в декоративна рамка. Съвременните пазарни строителни материали позволяват да изберете подходящата опция на готовите декорации за таван. Стените на барока не търпят гладкост: всяка част от стената трябва да има определено значение. Можете да използвате картини и огледала в красива рамка, полу-колони и т.н.. Камина (или нейната имитация) би била добро решение. Пода в стила барок трябва да бъде мрамор или гранит. Площта, която е точно под полилея, е препоръчително да се подчертае: можете да използвате инкрустация или килими.

Барока има за цел да подчертае богатството и елегантността на интериора и околната среда. И поради тържествеността и величието, което го характеризира, барока винаги е популярен в дизайна на заведения, хотели и магазини.

Още публикации: