Shabby chic или износения шик в интериорния дизайн

Назар Декор - MAKE IT HAPPEN

Шокиращият шик е форма на интериорен дизайн, където мебелите и обзавеждането са избрани заради появата им на признаци на износване или когато нови предмети са състарени, за да се постигне облик на антики.

В същото време се подчертава мекият и богат макар и декоративен стил на интериора често с усещане на чувственост, което го отличава от типичната декорация. Интересното за него е, че се появява за първи път не като интериорен стил, а като име на бутик и търговска марка на Рейчъл Ашуел. Рейчъл създава своята верига с идеята, че старото може да изглежда шик, избира всяка стока лично като обикаля античните пазари на САЩ и Англия и ги обновява. В точен превод означава износен шик. Веригата придобива огромна популярност и се налага като стил в интериорния дизайн.
Желанието на почти всеки човек да подобри дома си на най-ниска цена е съвсем естествено явление. В днешния свят на дизайна съществуват стилове, които могат да отговарят на минималните изисквания. Но заедно с икономическия минимум, желанието за нещо необичайно и творческо е също присъщо на човешката природа. Една от възможностите за оригинални идеи е интериорния стил на Shabby Chic.
На пръв поглед името на стила изглежда абсурдно. Но в действителност антиквариите играят специална роля тук, като дават специален шик на модерния интериор.

Стил и функции

Деликатните цветове, лекотата и романтиката на Shabby chic се харесват най-вече от момичетата. Основният акцент в дизайна на мебели, битови стоки и разнообразие от декоративни елементи се прави главно върху пастелни или ярки цветове. Използват се голям брой различни видове цветя, птици и тромави ангели. Използването на всички видове покривки и салфетки за направата на съответния тип мебели е типично. Платът има геометрия на малки клетки или ивици.

Елементите на декорацията трябва да имат печат на антики с удивителни извити линии и изобилие от къдрици, цветчета и орнаменти.

Този стил може да бъде признат за последовател на ретро и винтидж стиловете благодарение на умело избраното смесване на епохи, фина комбинация от изискани антики и съвременни елементи.

Светло обзаведени мебели

Обзавеждането на този стил не трябва да се търси в съвременните магазини за мебели. Магазини втора употреба или продажба на антики – тези места ще ви помогнат да обзаведете стая в стила на Shabby Chic. Мебелите от дърво трябва да бъдат изключително в бяло, с боядисани рози и ангели.

Тапицерията на мястото за сядане трябва да е също светла или в розов цвят. Завесите на прозорците са изработени от скъпа материя, имат красива завеса и допълнения под формата на гарнитури и каскади.

Стените в стила на Shabby Chic

Основната особеност на стените е грубото, тромаво манипулиране, което създава ефекта на запуснатост. Друга възможност е да поставите текстилни тапети или имитация на гипс. Този дизайн е още едно докосване на романтиката към творческата и художествената личност.

Оригинално стареене на тавана и пода

Подовите настилки трябва да бъдат изключително от дърво. Можете да използвате плочки, които са изкуствено състарени. Като завършващо докосване можете да поставите върху пода килим.

Таванът в стаята с изтънчен стил Шик не трябва да удря със снежнобяла чистота, а напротив, да носи отпечатъка от време. Износеност, абразия, драскотини – това са основните му акценти. Добавете малко класическо позлатена мазилка по периметъра на тавана. Кулминацията ще бъде създаването на кристален полилей с множество висулки.

Античност в декора

Домакинските предмети, специфични за стила, носят духа на древността. Античен часовник с полуизтрито позлатяване, стар грамофон в ъгъла, умело изработен свещник или клещи – всичко това перфектно допълва атмосферата на стаята. Потърсете всички старинни неща в стаята си. Избеляла картина в тежка рамка, многоцветни вази, кутии за бижута, странни телефони, албуми в тъмни кожени подвързии, древна бродерия и много други антики стават незаменима декорация на интериора в стила на Shabby Chic. Но не забравяйте, че те не трябва да бъдат съвършени. В този стил можете безпочвено да показвате дефекти. Освен това изкуствено застаряващите любими предмети: цветни саксии, рамки със семейни снимки, принадлежности и т.н. ще бъдат подходящи там.

Широкият шикозен стил позволява да оживяват захвърлените и отдавна забравени неща. Това е като създаване на монолитен съюз на „креативни, лепкави и остарели“. Но старостта и естествеността на околните неща определят истинската стойност на този стил. Тя позволява на творческите хора да създават оазис на романтика и комфорт у дома, без да харчат страхотна сума пари.

Трябва просто да намерите стари домакински предмети, да приложите уменията и въображението си и в резултат на това можете да станете горд собственик на уникален интериор в духа на вековете. По този начин стилът на Shabby Chic позволява не само да донесе нов живот на древността с помощта на съвременна технология, но и да даде оригиналност и очарование на всяка стая.

Не претоварвайте помещението с аксесоари. Вместо красота и комфорт ще получите ефекта от затрупаното пространство. Изберете само най-ценните и любимите неща или направете шедьовър със собствените си ръце. Специално внимание трябва да се обърне и на свежите цветя – те ще станат красиво допълнение към този стилен, творчески хаос.

Още публикации: